в

В пісках південній пустелі Королівства Саудівська Аравія виявлені стародавні пам'ятники християнської культури, передає Православие.Ru з посиланням на інформпорталу «Линга».

Повідомляється, що франко-саудівська група археологів, що проводила розкопки в пустелі провінції Наджран, виявила численні письмена, висічені на горі Каукабе близько п'ятого століття від Р.Х.. Зокрема, фахівцям з набатейського письму вдалося ідентифікувати слова «Муртад» і «Раби», згадувані в «Книзі хімьярітамі» - переліку імен наджранскіх мучеників, постраждалих від руки правителя-ренегата Йусуфа зу ан-Нувваса ал-Хим'яр близько 470-го - 475 -го рр.

Крім імен мучеників, на горі висічені цитати зі Старого і Нового завітів, а також безліч чотириконечних хрестів. Загальна довжина письмен становить один кілометр

Відео дня

Історики відзначають, що про присутність християн на Аравійському Півострові до ісламської експансії було відомо досить давно; проте справжня знахідка є одним з найдавніших пам'яток християнської культури Південної Аравії, відомих науці дотепер.