г

Святі мученики Феопемпт і Феона загинули в Нікомидії в 303 році.

Святий Феопемпт був єпископом у Нікомидії в часи правління імператора Діоклетіана. Виступаючи проти ідолопоклонства, він захищав віру Христову.

Викликаний до царя, він відмовився виконати його вимогу поклонитися ідолу Аполлону. Святого Феопемпта кинули в розжарену піч, але святитель залишився живий.

Відео дня

Вночі цар із загоном воїнів пішов до печі і там дійсно побачив святого живим, який молився Богу.

Діоклетіан наказав морити святого Феопемпта голодом і спрагою протягом 22 днів, але і тут волею Божою мученик був збережений.

Тоді цар викликав відомого чарівника Феону, який взявся зруйнувати "чари", якими, як вони припускали, володів святий єпископ Феопемпт.

Феона приготував для святого Феопемпта отруту, яка була вкладена в коржик, і запропонував йому з'їсти її. Отрута анітрохи не пошкодила святому Феопемпту. Феона вдруге випробував на мученикові дію ще більш сильної отрути, але, побачивши, що святий Феопемпт залишається неушкодженим, сам увірував у Христа. Його кинули в темницю разом зі святим єпископом, який хрестив його, давши йому ім'я Синесій.

Вранці Діоклетіан покликав святого Феопемпта і знову переконував відмовитися від Христа.

Зрештою святий був обезголовлений.

Святий мученик Феона, який відмовився принести жертву ідолам, був закопаний живим у глибокий рів.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.