1

Святий праведний Іоанн Кронштадтський народився в 1829 року в родині бідного паламаря Сергієва в селі Сура тодішньої Архангельської губернії.

У роду його батька були священики протягом 350 років. Хлопчик не відрізнявся міцним здоров'ям і часто хворів, тому мати довго молилася за сина. Батько з раннього дитинства постійно брав його в церкву і виховав у ньому особливу любов до богослужіння.

Шкільні справи в Івана йшли погано. Він багато молився про дарування йому розуму до осягнення вчення, і Господь почув його: якось вночі, коли Іван молився особливо гаряче, його осяяла Божественна благодать. З тих пір він почав робити великі успіхи в навчанні. Після парафіяльного училища він закінчив Архангельську духовну семінарію першим за успіхами і Санкт-Петербурзьку Духовну академію зі ступенем кандидата богослов'я. Одружився на дочці протоієрея Костянтина Несвіцького, Єлизаветі. Подружжя взяло на себе подвиг цноти.

Відео дня

Після рукоположення молодий священик був призначений ключарем Андріївського собору міста Кронштадта.

У той час уряд висилав у Кронштадт вбивць, злодіїв і інших кримінальних злочинців. На цих відкинутих усіма людей і звернув увагу молодий кронштадтський священик. Щодня він приходив в їхні землянки і підвали і залишався там годинами, розмовляв, застерігав, втішав, доглядав за хворими, плакав і радів разом з ними. Він сам вирушав у магазин за продуктами, в аптеку за ліками, за доктором, віддаючи біднякам всі свої гроші, одяг і взуття. Йшов він звідти радісний, сподіваючись, що Господь дасть кошти для подальших благодіянь.

Роздаючи бідним всі свої кошти, отець Іоанн скоро переконався, що така благодійність є недостатньою, щоб задовольнити всіх нужденних. Він закликав жителів Кронштадта допомогти безпритульним біднякам. Люди активно відгукнулися на прохання пастиря. Стараннями отця Іоанна в Кронштадті був влаштований Будинок працелюбства з майстернями, школою, дитячим садком, притулком, їдальнею, бібліотекою, безкоштовною лікарнею, нічліжною і будинком для мандрівників.

Істинної лікарнею для скорботних душ отець Іоанн вважав храм Господній, а найбільш дієвим засобом зцілення Божественну літургію. Отець Іоанн здійснював Літургію щодня.

За молитвами отця Іоанна стали відбуватися чудотворення; чутки про них поширювалися в Кронштадті і Петербурзі, їх стали публікувати та обговорювати в пресі. Люди тяглися до нього спочатку десятками, потім сотнями і тисячами.

9 грудня 1908 року отець Іоанн здійснив останню Літургію, а вранці 20 грудня тихо віддав свій дух Богові. Похований у нижньому храмі заснованого їм в 1900 році Іоанівського жіночого монастиря на річці Карпівці в Петербурзі.

Прославлений Святий Праведний Іоанн Кронштадтський в 1990 році Помісним Собором Російської Православної Церкви.

Тропар

Православныя веры поборниче, земли Российския печальниче, пастырем правило и образе верным, покаяния и жизни во Христе проповедниче, Божественных Таин благоговейный служителю и дерзновенный о людех молитвенниче, отче праведный Иоанне, целителю и предивный чудотворче, граду Кронштадту похвало и Церкве нашея украшение, моли Всеблагаго Бога умирити мир и спасти души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.