щ

Святий мученик Севастіан народився на території сучасної Франції, а освіту отримав у Мілані, який тоді називався Медіоланом.

У роки правління імператорів Діоклетіана і Максиміана він обіймав посаду начальника охорони палацу.

Святий Севастіан користувався авторитетом і любов'ю у воїнів і придворних, бо був людиною хороброю і вірною.

Відео дня

Незважаючи на те що Севастіан ніс службу при імператорах-язичників, він був таємним християнином і допомагав братам по вірі.

Одного разу, у в'язницю були кинуті брати-християни Маркеллин і Марк, які під впливом умовлянь своїх близьких, почали коливатися у своєму намірі постраждати за Христа.

Коли святий Севастіан дізнався про це, він прийшов до юнаків і своєю промовою, переконав їх стояти до кінця.

Казнохранитель Никострат, дружина якого була зцілена від німоти за молитвами святого, звільнив Маркеллина і Марка, але вони відмовилися покинути свою камеру.

Далі, відбувається щось абсолютно дивовижне: безліч сановитых громадян міста, аж до самого правителя області Хроматія приймають хрещення від святого Севастіяна. Загальна кількість новонавернених зросла до 1400 осіб. Незабаром більшість із них були закатовані.

Останнім заарештували святого Севастіяна. Його допитував особисто імператор Діоклетіан, який врешті-решт наказав відвести його за місто, прив'язати до дерева і пронизати стрілами.

Благочестива жінка на ім'я Ірина, прийшла вночі, щоб поховати святого Севастіяна, але знайшла його живим і принесла у свій будинок. Незабаром мученик оправився від ран. Християни вмовляли його втекти з Риму, але він відмовився.

Підійшовши до язичницького храму, святий побачив імператорів, які йшли туди, і публічно засудив їх.

Діоклетіан наказав відвести святого мученика на іподром і стратити.

Святого Севастіана вбили, а його тіло кинули в сміттєвий рів.

Благочестиві християни з честю поховали тіло святого.

Тропар

Мученицы Твои, Господи, во страданиих своих венцы прияша нетленныя от Тебе, Бога нашего, имуще бо крепость Твою, мучителей низложиша, сокрушиша и демонов немощныя дерзости. Тех молитвами спаси души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.