г

Преподобний Ніл Столобенський був родом з Новгородської землі.

Святий подвижник почав чернечий шлях у 1505 році в обителі преподобного Сави Крипецького, яка знаходилася недалеко від Пскова. Незабаром братія полюбила його за слухняність і суворий спосіб життя.

Згодом преподобний Ніл захотів піти в більш дикі місця, і коли отримав благословення на це, то оселився біля річки Черемхи. Там преподобний Ніл прожив тринадцять років, харчуючись тільки травами і жолудями. Весь час він проводив у молитві.

Відео дня

Слава про подвижника поступово поширилася в сусідніх селах. Він став ревно благати Пресвяту Богородицю, щоб йому знайшлося інше місце для пустельних подвигів.

Одного разу в напівсні він почув голос, який наказував йому йти на острів Столобне, який знаходився посеред озера Селігеру. Преподобний знайшов вказане місце, викопав собі печеру, а потім зрубав келію, в якій жив двадцять сім років.

Незадовго до смерті преподобний Ніл вирив у каплиці побудованій ним могилу.

Пысля смерты преподобного Ніла в грудні 1554 його святі мощі були покладені в гробницю ігуменом одного з новгородських монастирів.

Шанування преподобного Ніла поступово поширилося за межі Селигерського краю по всій Русі.

27 травня 1667 року мощі преподобного Ніла були знайдені нетлінними.

Тропар

Яко светильник всесветел, явился еси во острове Селигера езера, преподобне отче Ниле, ты бо, крест Христов от юности своея на рамо взем, усердно Тому последовал еси, чистотою Богови приближився, отонудуже и чудес дарованием обогатился еси. Тем и мы, притекающе к раце мощей твоих, умильно глаголем: отче преподобне, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.