г

Святий преподобномученик і сповідник Стефан Новий народився в 715 році в Константинополі.

У цей час у Візантійській імперії пануючим стало вчення іконоборців. Ікони офіційно заборонялися, а християни, які зберігали їх і шанували - підлягали виселенню за межі держави.

Сім'я Стефана змушена була переховуватися. А сам юнак пішов жити до блаженного самітника Іоанна на гору святого Авксентія. Поступово там утворилася обитель, ігуменом якої став Стефан.

Відео дня

Одного разу імператору розповіли про монастир, про благочестя тамтешніх ченців, а головне - про відкрите шанування ікон. Імператор віддав наказ про арешт ігумена.

Стефана заслали на один з віддалених островів, але і там незабаром при ігумені утворилася громада вірних учнів.

Тоді Стефана посадили в темницю разом з іншими християнами, які залишалися відданими святим іконам.

Яки же був гнів імператора, коли він дізнався про те, що в'язні створили у в'язниці свій монастир і люди приходять до темниці з проханням помолитися про них.

Імператор боявся того, що народ зустріне протестами суд над праведником. Він підіслав до святого Стефана найманих вбивць.

За переказами на наступний день густа імла і буря обрушилися на Константинополь.

Тропар

Постнически предподвизався на горе, умная врагов ополчения всеоружием Креста погубил еси, всеблаженне, паки же ко страдальчеству мужески вооружился еси, убив Копронима мечем веры, и обоих ради венчался еси от Бога, преподобномучениче Стефане приснопамятне.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.