п

Майбутній святитель Філарет, у миру Василь Дроздов, народився в Коломні 26 грудня 1782 року. Його батько служив дияконом в Успенському Кафедральному соборі.

У дев'ять років хлопчик вступив у Коломенскую семінарію, яка згодом була закрита разом зі скасуванням Коломенської єпархії. Після цього Василь був переведений до Сергієв Посадської семінарії, яку успішно закінчив у 1803 році.

Через п'ять років юнак постригся в чернецтво, був названий ім'ям Філарет на честь праведного Філарета Милостивого. У цьому ж році він був висвячений у сан ієродиякона. У наступному році отець Філарет перевівся до Санкт-Петербурга, де його висвятили в сан ієромонаха.

Відео дня

Святитель Філарет (Дроздов) був красномовним проповідником. Його проповіді відрізнялися глибиною богословської думки. За проповідницький хист отець Філарет був возведений у сан архімандрита в 1811 році, а через рік його призначили ректором Академії. Пізніше він став директором РБО і почав переклад Біблії на російську мову. До особистих переказів святителя відноситься Євангеліє за Іваном. Також однією з найвідоміших праць святителя є «Розвернутий Православний Катехізис Православної Кафоличної Східної Церкви».

5 серпня 1817 року отець Філарет хіротонісований в єпископа і призначений вікарним єпископом Санкт-Петербурзької єпархії.

Через два роки, вже в сані архієпископа, він був поставлений на чолі Тверської єпархії.

З 1821 року обіймав Московську кафедру.

22 серпня 1826 року, після коронації імператора Миколи I, архієпископ Філарет возведений у сан митрополита.

У святителя були складні стосунки з імператором, ймовірно, з тієї причини, що митрополит фігурував у доносах імператору, як політично неблагонадійний елемент. Переклад Святого Письма був зупинений за наказом царя. Проте робота була відновлена в 1856 році.

Незважаючи на критичне ставлення до нього різних політичних верств, до кінця життя святитель мав повагу і авторитет.

Відслуживши Літургію, владика Філарет мирно відійшов до Господа в листопаді 1867 року.

Тропар

Духа Святаго благодать стяжав, богомудре святителю Филарете, истину и правду разумом просвещенным людем проповедал еси, мир и милость сердцем умиленным/ страждущим явил еси, яко учитель веры и страж неусыпный паству российскую жезлом правости сохранил еси. Сего ради дерзновение ко Христу Богу имея, моли даровати Церкви утверждение и душам нашим спасение.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.