л

Адвент (від лат. Adventus - пришестя) - перше свято нового літургійного року. Це передріздвяний час, час очікування Різдва Христового.

Під час Адвенту в храмах рано вранці служиться Свята Меса в честь Пресвятої Діви Марії. Символом цієї меси є запалена свічка, яка освітлює шлях тим, хто йде до церкви до сходу сонця.

Адвент ділиться на два календарних етапи: перший - з першої неділі до 16 грудня, який присвячений роздумам про прийдешнє Друге пришестя Ісуса Христа; другий - з 17 до 24 грудня, який є безпосередньою підготовкою до святкування Різдва Христового та присвячений спогаду Першого пришестя Ісуса Христа у світ - Боговтілення.

Відео дня

Кожна неділя Адвенту присвячується певному спогаду, якому відповідають євангельські читання під час богослужіння: першу неділю присвячено майбутньому пришестю Ісуса Христа наприкінці часів, другу й третю - Івану Хрестителю, який передував служінню Христа, четверте - подіям, що безпосередньо пов'язані  з народженням Сина Божого.

У цей день запалюють першу свічку у вінку Адвента - свічку Пророцтва. Вона символізує старозавітні пророцтва пришестя Спасителя. Католики святкують виконання цих пророцтв - пришестя Спасителя на землю Немовлям, Його пришестя в серця через віру в Слово Боже, і Його останнє пришестя в славі, щоб судити всіх людей. 

Calend.ru