н7г

13 листопада (дата для 2014 року) Лхабаб Дуйсен відзначається в 22-й день дев'ятого місяця місячного календаря (жовтень - листопад) і присвячується сходженню Будди Шак'ямуні з неба Тушита для свого останнього переродження на землі.

Тушита - четверте небо, де мешкають усі бодхісаттви до того, як стануть буддами. Для того щоб перевтілитися на цьому небі, необхідно розвинути в собі чотири безмірні стани свідомості - Святу Любов, Співчуття, Сорадованіє і Неупередженість.

Рішення Будди набути останнє земне народження і відкрити всім «шлях Будди» - це і є головна ідея даного свята.

Відео дня

У деяких країнах урочистості Лхабаб Дуйсен тривають майже цілий місяць. Всередині і навколо храмів запалюються світильники і свічки і проводяться молебні (хурали), які завершують урочисті процесії і ходи.

У монастирях під звуки духових інструментів знімають статуї Будди з високих п'єдесталів і в супроводі процесії монахів везуть по вулицях, символізуючи цією дією сходження Будди на Землю. Свято завершує церемонія Катхін - дарування одягу.

Характерним елементом цього свята є підношення духам річок: на особливих тацях встановлюють запалені свічки, кладуть монети та їжу, а потім пускають іх по річці.

Сalend.ru