л

Преподобний Нестор Літописець народився в п'ятдесятих роках XI століття в Києві.

Юнаком він прийшов до преподобного Феодосія і став послушником. Ігумен Стефан, наступник святого Феодосія, звершив над Нестором чернечий постриг. Про його високий рівень духовного життя говорить те, що він у числі інших преподобних отців брав участь у вигнанні біса з Микити затворника, згодом Новгородського святителя.

Преподобний Нестор глибоко цінував істинне знання, поєднане зі смиренням і покаянням.

Відео дня

У монастирі преподобний Нестор ніс послух літописця. У вісімдесятих роках він написав "Читання про життя та загибель блаженних страстотерпців Бориса і Гліба" у зв'язку з перенесенням їх святих мощей у Вишгород в 1072 році.

Згодом преподобний Нестор склав житіє преподобного Феодосія Печерського, а в 1091 році, напередодні престольного свята Печерської обителі, ігумен Іоанн доручив йому викопати із землі для перенесення в храм святі мощі преподобного Феодосія.

Головним подвигом життя преподобного Нестора було складання близько 1112-1113 років "Повісті тимчасових років".

Інок-патріот викладає історію Російської Церкви в головних моментах її історичного становлення. Він говорить про перше згадування російського народу в церковних джерелах - у 866 році, при святому патріарсі Константинопольському Фотії; оповідає про створення слов'янської грамоти святими рівноапостольними Кирилом і Мефодієм, про Хрещення святої рівноапостольної Ольги в Константинополі.

Літопис преподобного Нестора зберіг для нас розповідь про перший православний храм у Києві, про сповідницький подвиг святих варягів-мучеників, про "випробування вір" святим рівноапостольним Володимиром і Хрещення Русі у 988 році.

Першому російському церковному історикові зобов'язані ми відомостями про перших митрополитів Російської Церкви, про виникнення Печерської обителі, про її засновників та подвижників. Час преподобного Нестора був нелегким.

Преподобний Нестор був очевидцем розгрому Печерської обителі в 1096 році. У літописі дано богословське осмислення вітчизняної історії.

Отець Нестор помер близько 1114 року, заповівши печерським ченцям-літописцям продовження своєї великої праці.

Він був похований у Ближніх печерах преподобного Антонія Печерського.

Святий Нестор є покровителем Київських духовних шкіл, які розташовані на території Києво-Печерської обителі.

Студенти з вірою і любов'ю щодня звертаються до святого, з проханням про допомогу і підтримку в нелегкій справі осягнення богословських наук.

Тропар

Мученик Твой, Господи, Нестор во страдании своем венец прият нетленный от Тебе, Бога нашего, имеяй бо крепость Твою, мучителей низложи, сокруши и демонов немощныя дерзости: того молитвами спаси души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.