щ

Феофіл був останнім Новгородським святителем, якого всенародно обрали. Час його служіння було дуже важким.

Посадниця Марфа Борецька і її прихильники обурювали народ проти великого князя Московського Івана III і розпалювали ненависть до святителя Феофіла. Деякі з новгородців прийняли бік Литви, змінивши Московському князеві, і готові були піти на віровідступництво.

Святитель Феофіл зупиняв бунтівних новгородців і закликав триматися Православ'я. Своїм заступництвом він звільнив багатьох бояр з литовських темниць.

Відео дня

У 1480 році святитель Феофіл був відправлений в ув'язнення до Московського Чудового монастиря, де важко захворів. Уві сні йому явився святитель Нифонт, похований у печерах преподобного Антонія Печерського, і нагадав про обіцянку вклонитися Печерським чудотворцям.

Святий архієпископ відправився в Київ і вже наближався до Дніпра, коли його хвороба посилилася, і він отримав одкровення, що, хоча не дійде живим до печер, але тіло його буде покладено в них, що незабаром і здійснилося.

Чесні мощі святителя Феофіла сьогодні знаходяться в Дальніх печерах Києво-Печерської обителі.

Тропар

Правило веры, и образ кротости, и воздержания известный учитель Христову стаду воистину был еси, уча е выну смирению, не мудрствовати еже высокая, сего ради стяжал, яже желаше, отче святителю Феофиле, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.