Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов та прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк 3 жовтня зустрілися з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Зустріч розпочалася хвилиною мовчання за воїнами АТО та священиками, загиблими на Донбасі.

Відео дня

Голова парламенту наголосив, що відновлення України неможливе без відновлення влади. Початком цього є закон про очищення влади (люстрацію), а також призначені на 26 жовтня позачергові вибори до Верховної Ради.

Олександр Турчинов також висловив сподівання, що наступний парламент стане “тим потужним фундаментом державності і захисту інтересів України, який прийматиме рішення, що забезпечать наш рух до Європи, рух вперед по шляху, який благословляє Господь”.

При цьому прем’єр-міністр Арсеній Яценюк висловив вдячність представникам Ради Церков за їхню велику духовну справу: “У такі важкі часи для країни, коли проходить війна… всі уповають на Бога і всі просять у Бога допомоги. І те, яким чином ви допомагаєте, як молитеся, вселяєте віру в українців, турбуєтеся про українських громадян і про країну в цілому, – є надважливим. Люди хочуть почути ваше слово і почути впевненість. І хочу вам щиро подякувати за ту велику духовну справу, яку ви робите”.

Глава уряду прозвітував про ухваленні рішення та зміни, яких вдалося досягнути після його останньої зустрічі з релігійними лідерами.

Він відзначив, що рішенням Кабміну почала створюватися капеланська служба в Збройних Силах України, Національній гвардії України, Прикордонній службі: “Уперше за 23 роки військові капелани тепер йдуть безпосередньо до наших солдат, в наші військові частини і разом з українською армією моляться і захищають країну”.

Також Арсеній Яценюк нагадав, що ухвалено новий закон про освіту, який дає змогу Міністерству освіти ліцензувати духовні навчальні заклади: “Тепер дипломи, які видаються духовними навчальними закладами, мають такий самий статус, як і дипломи навчальних закладів в цілому по країні”.

У 5-6 класах середньої школи запроваджені предмети морально-духовного спрямування. “Важливо, щоби такий курс дійсно проповідував Боже Слово і навчав дітей, як треба поводитися, думати про свою країну, як треба спільно молитися і виконувати Боже Слово”, – підкреслив прем’єр.

Щодо економічних питань Арсеній Яценюк зазначив, що кабмін ухвалив розпорядження, яким на 50% знизив тариф на електроенергію для релігійних організацій.

Глава уряду звернувся до членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з проханням допомогти владі в підтримці людей, які були вимушені виїхати з Донецької і Луганської областей.

Керівники Церков і релігійних організацій у своїх виступах звернули увагу на необхідність спрощення ввезення і розподілу гуманітарних вантажів. Вони подякували уряду за вже розв’язані проблеми у сфері державно-конфесійних відносин та висловили свої пропозиції для подальшої роботи.

За матеріалом Інститута релігійної свободи