Глави та представники церков і релігійних організацій України та Росії виступили на підтримку зусиль міжнародного співтовариства, "спрямованих на припинення кровопролиття, встановлення в Україні миру з урахуванням загальновизнаних у міждержавних відносинах принципів". 

Про це зазначено в Комюніке, що стало результатом відвертого діалогу в ході засідань міжконфесійного круглого столу, який відбувся в столиці Норвегії 11 вересня 2014 року, повідомляє Інститут релігійної свободи. 

Відео дня

"Ми глибоко сумуємо і молимося про всіх постраждалих в ході конфлікту в Донецькій і Луганській областях як серед мирного населення, так і серед військових", – наголошується в підсумковому документі. 

Делегати конфесій з України та Росії констатували, що, незважаючи на наявність як спільних, так і відмінних поглядів щодо причин, подій і наслідків нинішньої кризи, своєю метою вони ставлять свідчення правди і служіння досягненню миру. 

"Ми закликаємо кожного з учасників конфлікту ні за яких обставин не допускати дій, що принижують людську гідність, не використовувати тортури, не допускати викрадення людей, в тому числі з метою викупу, а також протидіяти мародерству", – підкреслюють релігійні лідери України та Росії. 

Представники церков і релігійних організацій закликали всіх віруючих продовжувати молитви про мир в Україні і в міру можливого сприяти встановленню миру. 

"Як релігійні діячі ми особливо звертаємо увагу на необхідність дотримання в зоні конфлікту права на свободу совісті.Насильницькі дії щодо духовенства та віруючих, храмів та молитовних будинків будь-який з діючих в Донецькій і Луганській областях конфесій неприпустимі", – йдеться в Комюніке, прийнятому в Осло. 

У документі також наголошується, що гуманітарна допомога, спрямована на полегшення страждань жителів Донбасу, вимушених переселенців і біженців, повинна надаватися відповідно до міжнародних норм. 

Учасники зустрічі з України і Росії висловили готовність "до продовження діалогу задля досягнення взаєморозуміння і зміцнення братерських відносин між нашими народами". 

Як повідомляв ІРС, з ініціативи Норвезького Біблійного Товариства та за підтримки Уряду Норвегії в Осло відбувся міжконфесійний круглий стіл за участю релігійних лідерів України та Росії. Метою діалогу було обговорення ситуації, що склалася між церквами та віруючими країн, а також пошук шляхів до примирення обох народів.