Члени Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій під час зустрічі з кардиналом П’єтро Пароліном, запросили Папу Франциска відвідати Україну

Члени Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій під час зустрічі з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним секретарем Ватикану, в Києві попросили передати запрошення Папі Франциску відвідати Україну.

Це прохання озвучив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук, повідомляє Інститут релігійної свободи.

“Хочемо подякувати, – звернувся він до гостя, – що ви не лише привезли від Папи Франциска добре слово, а й дали старт доброму ділу, яке він особисто зініціював, аби бути поруч, бути солідарним, бути разом із Україною, з дітьми України, котрі сьогодні стали жертвами несправедливої агресії. Прошу передати Святішому Отцю запрошення приїхати до України. Його запрошує до України не лише Католицька Церква, а й вся Всеукраїнська рада Церков і всі віруючі люди України”.

Відео дня

“Ми сподіваємося, що …матимемо нагоду відвідати те місто, яке називають вічним, – Рим, Апостольську столицю, щоб ми мали нагоду свідчити про Україну від імені України, бо, на жаль, останнім часом багато відбувалося навколо України без її участі. Сподіваємося, що весь світ, не тільки світські правителі, а й релігійні лідери всього світу, пізнають через свій досвід, через свідчення – істину про те, що відбувається в Україні і чому відбувається”, – зазначив архієпископ Євстратій (Зоря), Секретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату.

Архієпископ Євстратій також зауважив, що Україна і Католицька Церква мають спільні виклики, бо Україна – це невід’ємна частина Європи. “І один з таких викликів – це агресія секуляризму проти віри, Церкви, проти віросповідання. Наша країна пережила це недавно. Тому ми маємо певний досвід, яким можемо поділитися”, – наголосив ієрарх УПЦ КП. 

Представник Об’єднання іудейських релігійних організацій України Геннадій Білорицький закликав, аби всі зусилля, які має Католицька Церква у світі, скерувала на встановлення миру в Україні й у світі. Він приєднався до своїх колег з проханням побачити Папу Франциска в Україні або “нас у вас, це як Богу буде угодно”.

Голова Духовного управління мусульман України шейх Ахмед Тамім запевнив Держсекретаря Ватикану, що громадяни мультинаціональної України єдині та дивляться на Україну як на нову державу, котра може бути взірцем для багатьох, але на основі торжества справедливості.

У своїй промові кардинал П’єтро Паролін від імені Папи Франциска привітав Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій з 20-літнім ювілеєм діяльності. 

“Рада відзначає двадцяту річницю свого заснування. Дозвольте скерувати вам від імені Папи Франциска найкращі побажання та привітання з нагоди цього важливого ювілею”, – сказав він.

За словами кардинала, цей ювілей “означає роки зустрічей, незважаючи на труднощі та непорозуміння”. “І тепер Рада Церков вважається невід'ємною частиною українського суспільства, яке звертає на неї свій погляд, аби отримати знаки віри та надії, що на них може покладатися”, – відзначив представник Ватикану.

“Пройдено довгий шлях, і залишається ще великий шлях попереду. Від початків християнства на цих землях, від великої події Хрещення київського князя Володимира та Київської Русі аж до поширення віри на всіх прилеглих територіях Євангеліє не перестає бути проповідуваним та не перестає будувати вашу історію й вашу культуру, глибоко насичуючи її”, – вважає кардинал.

Представник Апостольської Столиці відзначив: “У цей час непересічних труднощів, підсилених тягарем інституціональної, фінансової та моральної кризи, що спричиняє величезні страждання, – ми, релігійні спільноти, покликані до безпрецедентної відповідальності”. 

“Отож передаю вам братні обійми Папи Франциска, який доручив мені обмінятися братніми обіймами з кожним із вас та зі спільнотами, що їх ви представляєте. Нехай Бог нам помагає та благословить усіх нас!” – сказав кардинал.

Нагадаємо, Держсекретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін перебував в Україні з 15 до 20 червня, щоб висловити солідарність Папи Франциска з українським народом, який страждає від війни. Як відомо, за ініціативи Папи в усіх церквах Європи збиралася допомога для України, яка буде розподілена серед нужденних і постраждалих від російської агресії.