н

Рада у справах душпастирської опіки підготувала пропозиції для Міністерства оборони України щодо впровадження служби військового духовенства (капеланства) у Збройних Силах України. Цьому питанню було присвячене засідання, яке відбулося 5 березня у Центральному будинку офіцерів у Києві, повідомляє ІРС.

Начальник відділу Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства Віталій Якимчук розповів представникам Церков про особливості затвердженого Положення про службу військового духовенства (капеланства) у Збройних Силах України.

Секретар Ради у справах душпастирської опіки о. Любомир Яворський (УГКЦ) зауважив на необхідності проведення попередніх консультацій Міністерства з представниками Ради щодо призначення керівників служби на центральному та територіальному рівні, які мають відповідати високим моральним стандартам та розуміти сутність духовного служіння в армії.

Відео дня

Члени Ради обговорили можливу структуру служби військового духовенства. Представники Церков створили робочу групу для розробки типового трудового договору з військовим священиком (капеланом) та типової угоди про співробітництво між Міноборони та релігійними організаціями щодо релігійної опіки особового складу Збройних Сил України.

Учасники засідання окремо розглянули проблематику призову священнослужителів на військову службу під час мобілізації, що відбувається всупереч релігійним настановам більшості Церков. Рада у справах душпастирської опіки вирішила звернутися до Міноборони з проханням звільнити священнослужителів від військового обов’язку на користь їх душпастирського служіння військовослужбовцям та вірним своєї конфесії.