Священний Кинот Святої Гори звернувся до Константинопольського Патріарха Варфоломія з приводу візиту папи Римського в Константинополь в листопаді 2014 року.

Як повідомляє портал AgionOros.ru текст послання був написаний в грудні, але оприлюднений лише зараз.

"Ченці висловлюють подив і стурбованість у зв'язку з подіями в Константинополі. Зокрема цілуванням Патріарха і папи під час Божественної Літургії.

Відео дня

У своєму листі афонські ченці наводять приклади з богослужбових книг і творінь отців Церкви, які говорили про єретичні помилки латинян. Крім того вони нагадують про велике число афонських мучеників, які постраждали за відмову «погодитися з латиномудрствуючими».

Слідом за преподобним Силуаном Афонським вони вигукують: «Я вірю тільки Православній Церкві: у Ній радість спасіння у Христовому смиренні»!

Священний Кинот Святої Гори закликає до припинення богословського діалогу з римо-католиками, які опираються у своїй єресі. Подібний діалог веде тільки до «збентеження серед віруючих» і не приносить жодних інших результатів.

Афонські ченці висловлюють Патріарху «своє занепокоєння» і бажання, «щоб церковна єдність всіх православних християн, так і афонських ченців залишалась непохитною».

У заключній частині свого листа «представники всіх афонських монастирів» з жалем і занепокоєнням» констатують, що в разі продовження зближення з латинянами можуть повторитися події п'ятдесятирічної давнини, коли афонські монастирі припинили поминання Константинопольського Патріарха Афінагора, зняв анафему з папістів", - повідомляє AgionOros.ru.