ш

До Верховної Ради внесено законопроект № 1647, спрямований на ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Автором ініціативи виступила депутат Ольга Червакова (фракція БПП), повідомляє ІРС.

Законопроект надає можливість без висновку Комісії розповсюджувати продукцію сексуального чи еротичного характеру, зокрема, друковану та поліграфію, проводити видовищні заходи такого характеру, дозволяє продаж, прокат та публічну демонстрацію в кінотеатрах та відеозалах аудіо-, радіо-, кіно-, відеопродукції сексуального характеру, чи з елементами еротики.

Головне науково-експертне управління ВР зауважило, що ця законодавча пропозиція містить «ризики надмірної лібералізації сфери обігу і розповсюдження в українському суспільстві продукції сексуального чи еротичного характеру, а також продукції, що містить пропаганду культу насильства, жорстокості, порнографії тощо».

Відео дня

Схожої позиції дотримуються глави українських церков та представники просімейних громадських рухів.

Зокрема, у зверненнях Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій  зазначено: «Переконані, що будь-яка свобода не може бути абсолютною, інакше переростає у свавілля та наносить шкоду іншим громадянам. Так само і у сфері інформаційної політики Українська держава повинна вживати належних заходів для створення безпечного інформаційного простору для дітей та для захисту своїх громадян від зловживань з боку ЗМІ».

Незважаючи на зауваження експертів ВР та думку Церков, парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект № 1647.