Фото: архиів Департаменту інформації УГКЦ

У Ватикані 5 жовтня розпочалися засідання ІІІ Надзвичайної асамблеї Синоду Єпископів, на якій єпископи з різних країн світу обговорюватимуть найактуальніші проблеми та виклики сім’ї у сучасному світі. Про специфіку родинного життя та подружжя в Україні учасникам Синоду розповість Блаженніший Святослав, глава УГКЦ.

Відкриваючи Синод, Папа Франциск закликав доповідачів «висловлюватися щиро та слухати з покорою». «Кожен повинен говорити те, що відчуває. Після останньої консисторії (лютий 2014 року), на якій ми обговорювали тему сім’ї, один кардинал написав мені, що не всі кардинали мали сміливість говорити про деякі проблеми в присутності Папи, боячись, що він думає інакше. Це не добре і не є справжньою синодальністю. Потрібно говорити все, що у Господі відчуваємо необхідним сказати», – сказав Святіший Отець, звертаючись до синодальних отців.

Одночасно Папа Франциск наголосив, що учасники Синоду повинні з повагою та відкритим серцем слухати своїх співбратів. «Саме ці два аспекти визначають синодальність... Я прошу вас висловлювати свої думки спокійно та в мирі, адже присутність Папи на Синоді завжди є гарантією збереження віри», – зазначив Римський Архиєрей.

Відео дня

Головною темою Синоду є душпастирська опіка розлучених, однак учасники також дискутуватимуть про одностатеві шлюби та контрацепцію. Робота Синоду триватиме до 19 жовтня. На завершення буде опубліковано документ, який підсумує головні теми, а також стане базовим документом для наступної роботи Асамблеї в 2015 році. 

Департамент інформації УГКЦ