1

Департамент інформації УГКЦ 16 вересня оприлюднив постанови Синоду єпископів, який 7-14 вересня відбувався у Львові (Брюховичах) на тему  «Управління Божими дарами – християнський спосіб життя». Як повідомляє РІСУ, це один із напрямів Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Участь у Синоді взяли 40 єпископів УГКЦ з України, країн Центральної та Західної Європи, Пiвнiчної і Пiвденної Америки та Австралiї.

Глава УГКЦ у своїй програмній доповіді проаналізував становище, в якому сьогодні перебуває УГКЦ, Українська Держава і народ, а також представив актуальні завдання та виклики, які стоять перед Церквою. Зокрема, Глава Церкви зауважив: «Центральною темою Синоду є відповідальність за Божі дари. Подивімося на цю відповідальність у нових обставинах, в яких живе наша Церква. Подивімося на ті дари, яких ми ще донедавна не були свідомі. Подивімося на ті дари, якими нас сьогодні обдаровує Господь Бог». Предстоятель Церкви наголосив на важливості виконання Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» та підкреслив важливість перебування зі своїм народом, особливо в найбільших його потребах.

Відео дня

Крім розгляду головної теми Синоду, синодальні отці міркували над питаннями канонічного та адміністративного характеру. Так, було розглянуто: проект нової редакції канонів Партикулярного права УГКЦ, Положення про візитатора (делегата) на територіях, де немає єрархічних структур УГКЦ, Духовно-пасторальний правильник для священнослужителів,

Робочій групі з реалізації Стратегії’2020 Синод доручив підготувати матеріали і програми, які допоможуть Церкві покращити управління Богом даними дарами на парафіяльному, єпархіальному та загальноцерковному рівнях.

Постановою Синоду єпископи УГКЦ повинні створити, де ще цього не зроблено, єпархіальні душпастирські ради і ради з економічних справ, згідно з приписами Кодексу канонів Східних  Церков, задля, як сказано у документі «більш ефективного та відповідального управління Богом даними дарами».

Для розвитку богослов’я в УГКЦ Синод постановив доручити Комісії кадрового забезпечення Києво-Галицького Верховного Архиєпископства у співпраці з Богословським відділом Патріаршої курії опрацювати програму заходів із консолідації та активізації богословського кадрового та академічного середовища УГКЦ і його ефективного залучення до виконання місії Церкви на всецерковному, єпархіальному і парафіяльному рівнях.

Українському католицькому університетові та іншим академічним інституціям УГКЦ  у співпраці з Богословським відділом Патріаршої курії Синод доручив опрацювати програму «Дослідження Передання Київської Церкви і розвиток богослов’я УГКЦ» та практичні кроки її втілення. Богословському факультетові Українського католицького університету у співпраці з Пасторально-міграційним відділом Патріаршої курії доручено організувати Програму підготовки душпастирів для вірних УГКЦ у країнах, де немає єрархічних структур УГКЦ.

На Синоді йшлося також про покрашення душпастирської опіки родин: забезпечити належну підготовку наречених до подружнього життя, зокрема за посередництвом створених при єпархіях Центрів передподружньої підготовки; розробити Програму душпастирства розлучених, які живуть у новому цивільному шлюбі, і пар, котрі живуть без Таїнства Подружжя; необхідність оживити душпастирство сімейних пар, особливо молодих подружжів, багатодітних родин, осіб похилого віку та родин загиблих під час Революції гідності та Антитерористичної операції в Україні 2013-2014 років; при парафіях та на деканальному і єпархіальному рівнях запроваджувати рухи за життя, програми християнського дозвілля родин з метою пропагування сім’ї та християнських сімейних цінностей у суспільстві.

Наступний Синод Єпископів УГКЦ вирішено провести 30 серпня – 6 вересня 2015 року в м. Івано-Франківську. Синод затвердив головну тему Синоду 2015 року – «Парафіяльне душпастирство і новітні виклики». Відповідальним за підготовку головної теми призначити Преосвященного владику Кена (Новаківського) та робочу групу з реалізації Стратегії’2020.

Єпископи також міркували над відзначенням ювілейних дат 2015 року, а саме: тисячоліття від смерті святого Володимира Великого та  мученицької смерті святих страстотерпців Бориса і Гліба, а також 200-річчя з дня народження світлої пам’яті отця Михайла Вербицького, автора музики Гімну України.