1

Папа Римський Франциск виділив один мільйон доларів зі свого приватного фонду на допомогу християнам, жертвам переслідувань на Близькому Сході. Про це повідомив спеціальний посланець Понтифіка в Іраку італійський кардинал Фернандо Філоні, колишній папський нунцій у Багдаді.

Як повідомляє Ватиканське радіо, кардинал Філоні близько тижня пробув серед іракських біженців, "вигнаних зі своїх будинків джихадистським насильством". Він був прийнятий римським первосвящеником і розповів йому подробиці своєї поїздки.

Філоні заявив, зокрема, що пріоритетом має бути розміщення біженців: "Зараз вони живуть у складних умовах: всі приміщення зайняті, як і всі місця на вулиці. Все це – на тлі спеки, яка доходить до 47-48 градусів (за Цельсієм – ред.). Біженці потребують укриття від спеки, води, засобів гігієни, і ці потреби – невідкладні. Необхідно також подумати про їхнє майбутнє", –наголосив прелат. На думку кардинала, багато хто з християн гаряче бажає повернутися додому, проте їм необхідні гарантії повернення до нормального життя.

Відео дня

Одночасно кардинал не плекає ілюзій: "Поки села окуповані, люди не будуть повертатися в свої будинки, до своїх справ і роботи. Іракські біженці хочуть, щоб їх почули, і поки почуваються залишеними".

Місія спеціального посланника папи Франциска в Іраку мала гуманітарний характер, і політичні питання не входили до його компетенції, зазначають джерела в службі друку Святого Престолу. За словами Філоні, головною метою поїздки було привернути до проблеми увагу міжнародної спільноти.

Наразі в Іраку налічується близько 130 тисяч біженців-християн.

ИТАР-ТАСС