1

Папа Римський Франциск заявив про відлучення від церкви усіх членів італійської мафії та звинуватив їх у «поклонінні злу». Цю заяву понтифік зробив під час одноденного візиту до регіону Калабрія на півдні Італії, що відбувся у суботу, 21 червня.

Цей регіон вважають серцем одного з найбільших мафіозних синдикатів Італії Ндрангета. Річний грошовий оборот цього клану оцінюють у 53 мільярди євро. За деякими даними, його єднають зв’язки зі злочинним світом 30 країн Європи, Латинської Америки та США. Саме проти мафії Франциск виступив з низкою різких висловлювань.

«З цим злом треба боротися. Його треба витіснити і сказати йому «ні», – заявив понтифік під час відкритої служби.

Відео дня

Франциск прибув до Калабрії, аби зустрітися із батьком трирічного хлопця, який у січні став жертвою боротьби місцевих наркокланів. Хлопця, а також його діда та компаньйонку було вбито пострілом у голову. Тіло дитини, пристебнуте ременем безпеки, знайшли в згорілій машині Fiat Punto. За версією правоохоронців, інцидент став наслідком чергового конфлікту місцевих наркокланів, а потрійне вбивство стало помстою за непогашений борг за наркотики. Батько загиблого хлопця та його мати перебувають у в’язниці за злочини, пов’язані з наркотиками.

Після січневого інциденту Папа Римський пообіцяв відвідати проблемний регіон на півдні Італії, і в суботу виконав свою обіцянку. Папа Франциск вирушив до Калабрії попри наявність побоювань в оточенні понтифіка щодо безпечності цієї поїздки.

Це вже не перший виступ Папи Римського Франциска проти організованої злочинності, але найбільш різкий. Раніше, 1993-го року, з різкою критикою діяльності сицилійської мафії виступив Папа Римський Іван-Павло ІІ.

Офіційний речник Ватикану отець Чіро Бенедеттіні пояснив, що слова понтифіка про відлучення мафіозі від церкви слід сприймати не як формальний церковний указ, а радше як прямий сигнал членам організованих злочинних угруповань. За словами Бенедеттіні, вони не можуть бути причетними до церковних таїнств, адже своїми діями вони відійшли від Бога, повідомляє DW.

РІСУ