Керівництво архіву Служби безпеки України передало УГКЦ копії архівних кримінальних справ стосовно блаженного священномученика о. Климентія Шептицького та о.Омеляна Горчинського щодо яких нині проходить процес беатифікації.

Про це повідомили УНІАН у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

Раніше вільного доступу до цих документів не було.

Відео дня

Передача копій документів відбулась в рамках навчально-практичного семінару «Мученики – джерело свободи церкви», що пройшов у Василіанському монастирі у смт. Брюховичі, що поблизу Львова. Представник Конгрегації в справах святих монсеньйор о. Роберт Сорно (Рим, Італія) висловив вдячність керівництву Архіву та Служби загалом за передані матеріали, а також надію на майбутню співпрацю.

Як запевняє директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Ігор Кулик, до документів радянського періоду репресій стосовно священнослужителів буде надано вільний доступ та здійснено максимальне сприяння у роботі. «Архів СБУ сприяє беатифікації та канонізації українських святих. Ми готові до співпраці для виявлення, копіювання та передачі УГКЦ всього масиву архівних матеріалів, що зберігається у ГДА СБУ та стосується репресій проти церкви», – зазначив Кулик.

Як відомо, у 2001 році були визнано священомучениками 26 осіб, які постраждали в часи комуністичного переслідування в Україні між 1935—1973 рр., та загинули як мученики за віру.