Синод єпископів Української греко-католицької церкви, який 31 січня - 1 лютого відбувається неподалік Львова, ухвалив звернення з приводу ситуації у Україні. Владики оголосили період посту в усіх єпархіях і закликали молитися за мир. 

Як повідомили УНІАН у Департаменті інформації УГКЦ, греко-католицькі єпископи у своєму зверненні з приводу суспільно-політичної ситуації в державі висловили глибокі співчуття сім`ям загиблих, солідарність з родинами переслідуваних, стали на боці побитих, пригноблених і зневажених. 

У документі наголошується, що церква засуджує будь-яке кровопролиття та будь-які форми насильства, але підтримує право громадян на мирний протест.

Відео дня

«Ми з усією рішучістю закликаємо всі сторони протистояння: «Зупиніть кровопролиття! Не допустіть зростання насилля!» – закликають владики.

Архієреї наголошують, що «справедливість не наступить доти, доки не буде зцілена остання рана на тілі постраждалих, доки не будуть віднайдені всі зниклі безвісти, доки в суспільстві не буде усунено загрози фундаментальним правам і свободам людини та народу в цілому й відновлено довіри до влади, без чого неможливо будувати сучасну правову державу».

Зважаючи на сьогоднішні обставини в Україні, єпископи закликають усіх душепастирів, вірян та людей доброї волі до молитви й посту.

У документі також надаються практичні вказівки душепастирям щодо організації щоденної молитви в храмах.

«Доручаємо продовжувати у храмах, монастирях та семінаріях безперервну цілодобову молитву, відповідно до порядку, визначеного отцями-парохами та настоятелями; закликаємо усіх наших вірян та людей доброї волі, кожного дня о 21.00 єднатися у спільній молитві за Україну; заохочуємо вірних також до приватних молитов за Україну; оголошуємо безперервний суворий піст в наших єпархіях та екзархатах».

Члени Синоду також доручили після кожної Божественної літургії промовляти молитву митрополита Андрея (Шептицького) за кращу долю українського народу.

владики просять прочитати звернення в усіх храмах УГКЦ у неділю, 2 лютого, після кожної Божественної літургії, - зазначається у повідомленні.