Папа Франциск призначив 28 січня бразильського архієпископа Ілсона де Жезуса Монтанарі секретарем колегії кардиналів. На цій посаді він змінив італійського архієпископа Лоренцо Бальдіссері, який нещодавно був призначений секретарем Синоду єпископів і 22 лютого буде зведений в кардинальську гідність, повідомляє Благовест-інфо.

Минулої осені Монтанарі був призначений секретарем конгрегації у справах єпископів. За сформованою традицією цей пост суміщається з посадою секретаря колегії кардиналів, так що вчорашнє призначення носить багато в чому формальний характер.

Відео дня

Функції секретаря Священної колегії полягають, в основному, в роботі секретарем на конклаві. Особа, що займає цю посаду, є однією з небагатьох не-кардиналів, що має доступ в Сикстинську капелу під час виборів нового Папи.

Монс. Монтанарі брав активну участь у підготовці та проведенні Всесвітнього дня молоді в Ріо-де-Жанейро влітку минулого року, постійно перебуваючи поруч з Папою в ході цього форуму. Його призначення секретарем конгрегації у справах єпископів 12 жовтня 2013 р. стало для багатьох несподіванкою, оскільки він пропрацював в цьому дикастерії Римської курії всього п'ять років, займаючи посаду офіціала-співробітника середньої ланки.

Ілсон де Жезус Монтанарі народився 18 липня 1959 р. в бразильському штаті Сан-Паулу. У 1989 р. був висвячений на священика, в 2004 р. отримав ступінь бакалавра догматичного богослов'я у Папському Григоріанському університеті в Римі. У травні 2011 р. був призначений капеланом Його Святості. 7 листопада 2013 р. був хіротонізований на архієпископа.