Щойно у Львові зруйнували пам’ятку XVIII на вул. Озеркевича, 4 – Український шпиталь «Народна лічниця» імені Митрополита Шептицького.
Про це УНІАН повідомили у прес-службі народного депутата України (фракція «Батьківщина»), голови підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександра Бригинця.
Як наголосили у прес-службі, представники забудовника не пропускають на будмайданчик журналістів та громадськість. «У сутичках побито помічника народного депутата Бригинця Олега Короля. На місце подій викликана міліція», - говориться в повідомленні.
«Наразі будівля зруйнована на третину. Забудовники придбали цю ділянку заради зведення на ній нового житлово-офісного центру. На запитання, на якій підставі вони зносять пам’ятку, вони відповіли, що не знали, що це пам’ятка. Але, як на мене, це цинічна брехня. Забудовники однакові по всій Україні», - підкреслив Бригинець.
За словами голови Львівського облуправління охорони пам’яток Андрія Салюка, пам’ятка внесена до Реєстру пам’яток у 1986 році серед комплексу споруд, а не як окремий об’єкт. Тому пам’яткоохоронці підготували новий паспорт для пам’ятки, яка наразі вважається нововиявленою пам’яткою місцевого значення, і передали його на затвердження. Але, за даними прес-служби Бригинця, паспорт досі не затвердили.
«Цинізм ситуації полягає в тому, що 2014 рік проголошений роком шанування А.Шептицького, який подарував місту цю лікарню», - наголосив Бригинець.
Тому депутат звернувся до Генпрокуратури, прокуратури м. Львова та міського голови Львова Андрія Садового «з вимогою негайно припини цей злочин».
Український шпиталь «Народна лічниця» імені Митрополита Андрея Шептицького — медична установа, заснована 1903 року для надання безплатної лікарської допомоги вбогим хворим мешканцям Львова та усієї Галичини. Проіснувала у 1904—1944; відновила діяльність після проголошення незалежності України.