Лише кілька днів залишилося до канонізації Матері Терези Калькутської, кульмінаційної події Ювілейного року Милосердя. У найближчу неділю очікується прибуття багатьох віруючих на площу Святого Петра для участі в урочистій Месі, яку очолить Папа Франциск.

До цієї події звернута увага світових ЗМІ, віруючі різних релігій, а також невіруючі згадують особистість, настанови і справи «Святої найбідніших», лауреата Нобелівської премії миру 1979 року, яка називала себе «малим олівчиком в руках Бога».

Місіонерки Милосердя відсвяткують цю подію досить скромно. У Калькутті, яка з особливим хвилюванням очікує цього дня, 4 вересня сестри Матері Терези візьмуть участь в Службі Божій про свою засновниці після перегляду по телевізору урочистоъ Літургії з Ватикану під предстоятельством Папи Франциска. Радість і подяка об'єднує всі обителі, де служать Місіонерки Милосердя, від центральних до найвіддаленіших: від Сан-Грегоріо-аль-Челіо, скромного будинку, де Мати Тереза зупинялася в Римі, до В'єтнаму, який майбутня свята відвідувала п'ять разів.

Відео дня

Матір найбідніших завжди виступала на захист людської гідності - від моменту зачаття до природної смерті; вона була світовим лідером, здатним примирити конфліктуючі сторони і вирішити, здавалося б, нездоланні суперечки. Її діяльність принесла їй в 1979 році Нобелівську премію миру, і в резиденції ООН відкрилася спеціальна експозиція, організована постійним представництвом Святішого Престолу. Саме тут, представляючи в 1985 році Мати Терезу на Асамблеї націй, тодішній генеральний секретар Перес де Куельяр сказав: «Вона набагато важливіша за мене і всіх нас. Саме вона є Організацією Об'єднаних Націй! Вона - це мир у всьому світі».

Напередодні зачислення до лику святих Матері Терези Калькутської кореспондент Радіо Ватикану поговорив з сестрою Мері Премою, третьою генеральною настоятелькою Місіонерів Милосердя після Матері Терези і сестри Нірмали:

«Канонізація нашої Матері – це велика честь для нас, – зазначила настоятелька. – Ми зможемо уважніше поглянути на її життя і роботу, на її турботу про людей, але також подивитися і на наше життя. Це – справжнє випробування совісті, завдяки чому ми зможемо краще зрозуміти своє покликання Місіонерів Милосердя і перш за все наш молитовний союз з Богом і наш союз з Ісусом в найбідніших».

За словами сестри Мері, Мати Тереза прагнула до миру на землі, бачачи його як єдність народів планети - дітей одного Небесного Отця. Вона не обговорювала справи Церкви, але повторювала: «Церква - це ти і я. Якщо хочеш, щоб Церква була святою, то святими повинні бути і ти, і я ».

РІСУ за матеріалом Радіо Ватикан.