Патриарх Варфоломей обратился с посланием к Папе Франциску

З нагоди свята небесних покровителів міста Риму Патріарх Константинопольський Варфоломій направив Папі Франциску послання. Його основні теми: екуменічні зобов'язання і захист меншин від переслідувань, значення християнських цінностей на тлі міграційної кризи і важкого становища біженців, повідомляє Радіо Ватикану.

«Наші Церкви, - пише Патріарх, - прислухаються до возгласу жертв насильства і фанатизму, дискримінації та утисків, соціальної несправедливості, бідності і голоду». Православний ієрарх з вдячністю згадує зустріч на острові Лесбос 16 квітня цього року, метою якої була «підтримка мігрантів і біженців». Патріарх наголошує, що необхідно «забезпечити мирне рішення для найбільшої гуманітарної кризи з часів Другої світової війни, серед жертв якої є християнські народи».

Відео дня

Міграційна криза «показала європейським народам необхідність вирішувати проблеми на основі християнських принципів братерства і соціальної справедливості». Патріарх нагадує, що «європейську цивілізацію не можна зрозуміти, не посилаючись на її християнські коріння», тому що «її майбутнє не може полягати в суспільстві, повністю секуляризованому, яке підпорядковується виключно економіці і фундаменталізму». «Культура солідарності, - стверджує предстоятель православної Церкви Константинопольського Патріархату, - не зберігається через прогрес Інтернету або глобалізацію». Патріарх нагадує про «обопільну духовну відповідальність перед сучасними викликами»: шлях до єдності між католиками і православними, діалог істини й любові повинні привести «до богословського пізнання, екуменічного досвіду і взаємного збагачення».

Вселенський Патріарх не обходить стороною і тему охорони навколишнього середовища, ставлячи акцент на «моральних і духовних причинах екологічної кризи». Щоб її подолати, потрібно радикально змінити спосіб життя, пише Патріарх.

В кінці послання Варфоломій I просить Папу Франциска молитися про «плідні результати» Всеправославного собору, першого після більш ніж тисячі років. Сам Патріарх возносить молитву про те, щоб Господь зміцнив Святішого Отця «заради блага Церкви і єдності християн».