Папа Франциск промовляє з лоджії ватиканської базиліки святого Петра 25 грудня 2015 р. - AP

Папа Римський Франциск у п'ятницю привітав католиків усього світу зі святом Різдва Христового, звернувшись з традиційним різдвяним посланням і благословенням Urbi et Orbi ("Місту і світу"), повідомляє РИА Новости.

Рівно опівдні понтифік з'явився на балконі собору Святого Петра у Ватикані і, звернувшись до тисячам віруючих, які заповнили площу, сказав: "Дорогі брати і сестри, з Різдвом! Христос народився для нас!".

Франциск назвав Різдво днем "великої радості" для всього народу і нагадав, що там, де народився Господь, народилися надія і мир, а там, де народився мир, немає більше місця для ненависті і війни.

Відео дня

"Різдво, принеси реальний світ і на Україну, дай підтримку тим, хто страждає від наслідків конфлікту, і надихни бажанням виконати укладені угоди, щоб відновити згоду в країні", - сказав Франциск.

"У Господа попросимо, щоб угода, досягнута в ООН, як можна швидше допомогла замовкнути гуркоту зброї в Сирії і допомогла виправити важку гуманітарну ситуацію, в якій знаходиться виснажене населення. І також вкрай важливо, щоб угода по Лівії знайшла підтримку всіх, щоб були подолані серйозні розбіжності і насильство, що переслідують країну".

Понтифік висловився за те, щоб міжнародне співтовариство направило свої сили на припинення жорсткості в таких країнах як Ірак, Ємен і в Африці на південь від Сахари "і помолився за мир у Демократичній республіці Конго, Бурунді та Південному Судані.

Крім того, Папа Римський нагадав присутнім, що у світі живе багато людей, які потерпають від холоду і злиднів, і помолився за найбільш вразливих і слабких - жінок, які страждають від насильства, а також за жертв торгівлі людьми та незаконного обігу наркотиків.

На закінчення Франциск помолився за біженців, які тікають від війни, і подякував усім, хто сприяє розміщенню мігрантів та біженців, допомагаючи їм будувати "гідне майбутнє для себе та своїх близьких".