Папа Франциск на зустрічі з циганськими паломниками - ANSA

26 жовтня Папа Франциск прийняв на аудієнції у ватиканському Залі Павла VI близько 7000 учасників всесвітнього циганського паломництва. Про це повідомляє сайт Радіо Ватикану.

Звертаючись до паломників, Святіший Отець зазначив, що він добре знає про труднощі й тривоги, що турбують циган: неналежні умови життя, недбальство, безробіття - це відозва про справедливість, звернена не тільки до Церкви, але й до місцевих органів влади.

Папа Франциск нагадав про сімейні трагедії, коли діти вмирають від холоду або в пожежах, коли вони стають жертвами зловмисників. Нерідко циганська молодь залучається до незаконного обігу наркотиків і торгівлею людьми. Все це тому, зазначив Папа, що ми часто піддаємося байдужості й нездатні прийняти спосіб життя й звичаї, котрі відрізняються від наших.

Відео дня

Такі ситуації контрастують «з правом кожної людини на життя і гідну роботу, освіту й здоров'я, тому що кожна людина повинна мати можливість скористатися своїми основними правами».

Святіший Отець закликав циганських паломників не давати приводу говорити про себе погано ЗМІ та громадській думці, але вносити вклад у добробут і прогрес суспільства, поважаючи його закони, виконуючи свої обов'язки і інтегруючи в суспільство молоді покоління.

Папа додав, що прийшов час «для викорінення вікової упередженості, забобонів і взаємної недовіри», що призводять до «дискримінації, расизму та ксенофобії»: ніхто не повинен відчувати себе «знедоленим». Дух євангельського милосердя, підкреслив Святіший Отець, закликає нас «боротися в ім'я забезпечення таких цінностей».

Папа Франциск зазначив зростаюче число покликань серед циган до священства, дияконства і присвячення Богові життя - «сильний знак віри і духовного зростання». Одним з прикладів тому є і присутність тут єпископа-цигана Девпрасада Ганави. Церква - свідок великого прогресу в євангелізації, а також у людському, соціальному і культурному просуванні циганських громад, зазначив на закінчення Папа Франциск.