п

Протягом осені та зими в Україні пройде 15 майстер-класів із давнього і традиційного церковного співу, які організовує БФ імені митрополита Андрея Шептицького і Патріарша літургійна комісія УГКЦ спільно з Майстернею літургійних перекладів «Трипіснець», повідомляє офіційний сайт УГКЦ.

Майстер-класи проводитимуть досвідчені літургісти-практики: протопсалт Андрій Шкраб’юк, Максим Тимо, о. Василь Рудейко, а також керівник хору «Глас», священник Руслан Грех.

17 та 18 жовтня в Києві за підтримки Музею Івана Гончара відбудуться перші практичні майстер-класи. На них будуть розкриті та опрацьовані теми: день 1: «Октоїх: функціонування та духовне значення Візантійської гласової системи»; день 2: «Стихири в навечер’я великих свят церковного року».

Відео дня

Андрій Шкраб’юк про майстер-класи:

«Перший майстер-клас буде присвячено розкриттю фундаментально важливого аспекту всієї церковної музики – восьмиглассю. Восьмигласся (Октоїх) притаманне всім традиційним Церквам, себто і християнському Сходові, і Заходові, хоч Східні Церкви більше зберегли восьмигласся в щоденному вжитку, ніж Захід. Співочим матеріалом другого майстер-класу будуть вибрані стихири великих свят: Страсного тижня, П’ятдесятниці, Преображення, Успення, Покрову Богородиці та ін.».

24 та 25 жовтня у Львові, у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці Максим Тимо проведе майстер-клас «10 правил церковного співця», а священик Руслан Грех  - «Догмати восьми гласів на Великій вечірній».

Максим Тимо про майстер-клас «10 правил церковного співця»:

«Літургійний спів має особливий характер і стиль, який випливає із його основного призначення - бути виразником краси літургійного дійства, молитви церковної спільноти. Співець здійснює важливе: він разом зі священиком є провідником молитви спільноти, зібраної на богослужінні. У рамках майстер-класу учасники ознайомляться з базовими практичними правилами літургійного співу, які допоможуть співцеві краще відкрити для себе духовну глибину літургійних мелодій та поєднаних із ними слів молитви»

Ідея проводити навчання з літургійного співу у формі майстер-класів у різних куточках України виникла з необхідності зміцнювати та поширювати якісну літургійну практику. Останні 5 років впроваджується проект «Традиція українського церковного співу», у рамках якого випущено 5 дисків: «Передсущий явився» (напіви богородичних-догматів восьми гласів), «Христос Раджаєтся» (напіви різдвяних богослужінь), «Рай словесний» (задостойники), «Єрусалимська утреня», «С нами Бог» (паломницький український літургійний спів на Святій Землі).

Згодом планується проведення майстер-класів у Дніпропетровську, Тернополі, Запоріжжі, Дрогобичі, Луцьку та інших містах України.