с

З 15 липня по 20 серпня в Музеї історії міста Києва проходитиме виставка, присвячена 150-річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького. В основу експозиції лягли цінні скарби з Музею сакрального мистецтва ім. о. Антонія Петрушевича, Львівської архиєпархії УГКЦ, повідомляє сайт ugcc.ua.

Основна мета заходу – вшанування великого церковного мужа митрополита Андрея Шептицького, який своїм життям сприяв духовному і культурному росту України та зробив неоціненний внесок у зростання національної свідомості українського народу.

Серед чисельних експонатів є речі з родинного дому Шептицьких у с. Прилбичі, що на сьогодні становлять збірку «Студіон». Також представлені матеріали з приватної колекції родини Лінинських, подаровані «Студіонові» для майбутнього Музею митрополита Андрея, а це, зокрема, герб родини та печатка митрополита Андрея Шептицького, церковні книги, літургійний посуд, ікони, побутові та особисті речі митрополита.

Відео дня

В експозиції є унікальна робота Олекси Новаківського – портрет Шептицького під назвою «Український Мойсей», який протягом багатьох років вважався втраченим та зовсім недавно був випадково знайдений священиком УГКЦ о. Севастіяном.

У рамках виставки спільно з Першим Національним телеканалом України планується проведення телемосту «Київ-Львів», участь у якому візьмуть представники УГКЦ, очільники міст, історики, мистецтвознавці та громадські діячі.