Українська Греко-Католицька Церква недостатньо серйозно поставилася до загрози, яку становила так звана секта Догнала, вважає отець Михайло Палій.

Таку думку священик, який у 2005-2012 роках був промотором справедливості Львівської Архиєпархії УГКЦ, висловив в рамках програми «Особливий погляд», яка вийшла в ефір телеканалу ZIK 5 липня.

«Ми не зрозуміли серйозність цих осіб, десь не до кінця оцінили їх. І через це маємо отакі наслідки», – зазначив він.

Відео дня

При цьому Михайло Палій вказав на те, що група послідовників навколо Антоніна Догнала сформувалася ще у 1980-х роках у Чехії. І там же згодом ця група влаштувала скандал, коли Ватикан призначив до Чехії не того єпископа, якого вони пропонували.

Після цього Антонін Догнал і його послідовники приїхали в Україну саме на запрошення УГКЦ.

Своєю чергою заступник голови Львівської ОДА Юрій Підлісний розповів, що деякі греко-католицькі священики в 2004-2005 роках самі готували для догналітів запрошення.

«Коли почали приглядатися, дійсно, побачили, що не все гаразд з тими реколекціями та практиками, але на той час вже надзвичайно багато людей познайомилося з їхньою (догналітів – ред.) діяльністю», – зазначив чиновник.

Водночас о. Михайло Палій сказав, що, за його інформацією, в УГКЦ ніхто не був покараний за недбале ставлення до небезпеки, яку становлять догналіти.

ZIK