п

29 червня в базиліці Святого Петра пройшов обряд освячення палліум. Церемонію очолив Папа Франциск. Йому співслужили архієпископи, які отримували паліуми. Після освячення понтифік вручив їх 46 архієпископам з усього світу, повідомляє sedmitza.ru з посиланням на kathweb.

Вперше церемонія пройшла відповідно до змінених у січні правил. Папа не покладав паліуми особисто на кожного архієпископа. Ця церемонія перенесена в архиєпископії. Відтепер її очолюють призначені понтифіком нунції, які на місцях покладуть паліуми на архієпископів.

Значення даної зміни полягає в тому, щоб підкреслити зв'язок між архієпископом і його місцевою церквою, а також ідею синодальності серед єпископів. Крім того, тепер більше число віруючих зможе взяти участь у ритуалі.

Відео дня

Палліум означає особливий зв'язок митрополита з єпископом Риму. Згідно з діючими канонами Католицької Церкви, новий митрополит зобов'язаний протягом 3-х місяців після свого призначення на кафедру випросити в понтифіка палліум - знак підлеглості Папі й владі в межах митрополії.