1

Апостольський Престол, як виняток і на знак особливої уваги до України, продовжив до 19 лютого перебування в Архикатедральному соборі Святого Юра у Львові Нерукотворного образу Ісуса Христа.

Про це 15 лютого повідомили УНІАН у Львівській Архиєпархії Української Греко-католицької церкви.

"На уклінне прохання окремих категорій осіб (сім’ї загиблих в АТО, поранені, військові, неповносправні, діти з особливими потребами, особи з обмеженими можливостями), а також інституцій, що звернулися до Церкви з проханням про можливість помолитися перед Нерукотворним Образом Господа Нашого Ісуса Христа - Римський Апостольський Престол, як виняток і знак  особливої  уваги  до України, продовжив перебування реліквії до вечора четверга 19 лютого 2015 року", - інформує сайт Львівської Архиєпархії Української Греко-католицької церкви.

Відео дня

Як зазначається у повідомленні, доступ до святині буде обмежений. Протягом цього часу у Архикатедральному Соборі Святого Юра богослужіння відбуватимуться згідно встановленого порядку, сам храм буде відчинений до 23:00.

Як повідомили УНІАН у Львівській міській раді, щодоби до святині  приходить від 15 до 20 тисяч паломників зі всіх областей України, а також паломники з Польщі та інших держав. Люди простоюють у великих чергах, щоб потрапити до храму, від 15 до 22 годин. У зв‘язку з великою кількістю паломників, на вулицях прилеглих до Собору святого Юра тимчасово змінено рух громадського та приватного транспорту. Також храм був  відчинений для почитання практично цілодобово.

Довідка УНІАН. 30 січня з особистої захристії Папи Римського до Архикатедрального собору святого Юра у Львові привезли унікальну реліквію – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа. Згідно умов договору, святиня для почитання повинна була перебувати у Львові до 15 лютого.

Нерукотворний образ Ісуса Христа - є особливою реліквією для християн. У Церкві він відомий також як Спас Нерукотворний, Святий Лик, Зображення з Едесси або Мандиліон, що в перекладі означає «обрус».

Історія Нерукотворного образу оповита багатьма переказами. Відомо кілька версій походження цієї святині, з яких найпоширеніші дві. Одна з них говорить про праведну жінку Вероніку, яка обтерла обличчя Христа під час хресної дороги. Інша вказує на історію зцілення едеського царя Авгаря ликом Спасителя, зображеного в чудесний спосіб на полотні, яким Христос обтер своє обличчя.

Сьогодні Нерукотворний образ Господній зберігається у Папській захристії Сикстинської капелли. Щороку він виставляється для почитання після Вечірні у 5-ту неділю Великого посту в базиліці Святого апостола Петра, на балконі над монументальною статуєю святої Вероніки, котра тримає в руках хустину, на якій відбите Христове обличчя.

Перед тим, як вирушити до України реліквія «пройшла» шляхом транспортування через зали Апостольського палацу – Залу Реджіа та відому на весь світ Сікстинську капелу, де відбувається Конклав – зібрання кардиналів для обрання Понтифіка. Святиню встановили у величезний ящик синього кольору, який під наглядом охорони та священнослужителів вивезли із території Ватикану.

Умови виставлення оригіналу Нерукотворного Образу вимагають посиленої охорону. У храмі вірянам суворо забороняється фотографувати реліквію, знімати на камери чи в будь-який інший спосіб фіксувати Нерукотворний Образ. Біля пам’ятки перебуває цілодобова озброєна охорона.