Фото УНИАН

До Архикатедрального собору Святого Юра у Львові, де з 30 січня перебуває одна з найдавніший християнських святинь – Нерукотворний образ Ісуса Христа, 4 лютого прийшли українські військові, які отримали поранення і на даний час проходять лікування у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону.

Як передає кореспондент УНІАН, щодня біля входу до Архикатедрального собору Святого Юра - кількатисячна черга вірян, які по 5-6 годин очікують на можливість підійти до унікальної святині. Однак, пораненим бійцям люди поступилися чергою і вони спільно зі священослужителями біля Нерукотворного образу Ісуса Христа молилися за мир в Україні, за бійців на фронті, поранених, сім`ї загиблих. Молитву очолив о. Сергій Ковальчук - канцлер Львівської архиєпархії УГКЦ.

Після молитви всі бійці приклалися до образу Господнього.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, святиня перебуватиме у Львові до 15 лютого. 

«Починаючи з 1870 року, це вдруге, коли цю реліквію дають для Богопочитання у храмі. Це зроблено винятково для України у цей важкий час. Ця реліквія є важлива тим, що це не є малюнок. Її назва – ”Мандиліон з Едеси”. Реліквія потрапила до Рима з Едеси. У Римі у 1870 році Блаженний Папа Пій ІХ наказав перевезти її до Ватикану, оскільки на той момент італійський полководець Гарібальді вже нападав на Рим. ”Мандиліон з Едеси” – це найстаріше зображення обличчя Ісуса Христа. Едеський король у VII ст. наказав закрити і замурувати реліквію, щоб її не втратити. Згодом під час реставрацій цю реліквію віднайшли», - розповів відповідальний за приватну Папську захристію у Ватикані Павел Бенедік.

Він також зазначив, що Ватикан вперше дозволив прикладатися (цілувати) до Образу, цей виняток зроблено для України.

Довідка УНІАН. Спас Нерукотворний – це найдавніша християнська реліквія, яка зберігається у Ватикані (V ст.).

Святиня зберігається в особистій захристії Папи Римського. Це шматок матерії із зображенням Христа, наклеєний на кедрову дошку. Образ останні 100 років не виїжджав з Ватикану. 

Як розповідає біблійне передання, цар з Едеси Алгар, який страждав від важкої хвороби, просив, аби Ісус прийшов до нього, але Ісус з певних обставин не зміг цього зробити. Тоді слуга царя приніс Ісусу хустку, він доторкнувся нею до свого обличчя і на матерії відбився лик Христа. 

У храмі суворо забороняється фотографувати реліквію, знімати на камери чи в будь-який інший спосіб фіксувати Нерукотворний Образ.

Біля пам’ятки перебуває цілодобова озброєна охорона. 

Появу святині у Львові представники УГКЦ трактують, як символічний акт підтримки Святим престолом нашої держави у складний для неї час і важливим знаком надії.

Нерукотворний образ Господній зберігається у Папській захристії Сикстинської капелли. Щороку він виставляється для почитання після Вечірні у 5-ту неділю Великого посту в базиліці Святого апостола Петра, на балконі над монументальною статуєю святої Вероніки, котра тримає в руках хустину, на якій відбите Христове обличчя.