а

Папа Римський Франциск вніс зміни в порядок проведення церемонії вручення палліумів. Тепер кожен новопризначений митрополит-архиєпископ повинен його отримувати у ході церемонії у своїй власній митрополії, а не на церемонії, яка раніше традиційно проводилася у ватиканській. Відповідно вручення палліума буде здійснювати вже не сам Папа Римський, а апостольський нунцій, що представляє Папу в даній країні. Про це повідомило видання Vatican Insider.

Монсеньйор Гуїдо Маріні, магістр літургійних церемоній Святого Престолу, пояснив у листі новим архієпископам, що Папа Франциск думає, що нова церемонія «значно краща, такяк це передбачає участь місцевої церкви». Місцева церемонія, висуваючи на перший план роль архієпископа-митрополита, а не Папу Римського, також допоможе зміцнити розуміння соборності в управлінні «універсальної Церквою», вважає Папа Франциск.

Палліум - біла вовняна стрічка, яку одягають на плечі, навколо шиї очолюючі митрополії архієпископи Католицької Церкви, вбираючись у літургійний одяг (аналог архієрейського омофора в православній традиції). Палліум символізує союз між тим чи іншим архієпископом і єпископом Риму. Протягом багатьох століть кожен новий архієпископ Католицької Церкви отримував палліум безпосередньо від папи, Римського під час Меси в соборі св. Петра в Римі, яку здійснюють 29 червня, у день престольного свята базиліки і всієї Римської Церкви.

Відео дня

Седмица.Ru