оо

У Тернопільській області 2015 рік проголошено роком митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького. 

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення прийняли сьогодні на сесії депутати облради.

У документі сказано, що рік Шептицького оголошено з нагоди відзначення 150-річного ювілею з дня народження митрополита та на підставі рекомендації постійної комісії Тернопільської обласної ради питань духовності, культури, свободи слова та інформації.

Відео дня

Депутати доручили Тернопільській облдержадміністрації розробити до 1 березня 2015 року план заходів з відзначення в Тернопільській області Року митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, а департаменту фінансів ТОДА забезпечити у 2015 році фінансування заходів.

Довідка УНІАН. Андрей Шептицький народився 29 липня 1865 року в с. Прилбичі Яворівського району Львівської області. З 17 січня 1901 і до смерті – Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський — предстоятель Української греко-католицької церкви. За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку церкву як в Україні, так і за кордоном. Спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. 

У 1905 заснував Національний музей у Львові. Підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. Як Галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму.

Зазнавав утисків більшовиків. У 1939 році НКВДисти розстріляли його брата Лева і всю його сім`ю у родинному маєтку Шептицьких в Прилбичах. 

Помер 1 листопада 1944 року, його наступником став Йосиф Сліпий.