ш

Папа Римський Франциск, виступаючи в понеділок у Римській курії з різдвяними привітаннями, перерахував і проаналізував 15 духовних "хвороб", які зустрічаються в церкві, повідомляє РИА Новости.

На думку понтифіка, перша хвороба - відчувати себе "безсмертним", "вільним від недоліків" і "необхідним". "Орган, у якого немає самокритики, який не оновлюється і не намагається поліпшити себе, це хворий орган", - сказав Франциск, порадивши сходити на цвинтар, щоб побачити там імена багатьох людей, які думали, що вони безсмертні й незамінні.

Друга хвороба, названа Франциском, це хвороба "надмірної зайнятісті". "Нехтування необхідним відпочинком призводить до стресу і неспокою", - пояснив Папа Римський. Третія недуга - це "кам'яне серце", хвороба тих, хто втрачає здатність беззастережно любити.

Відео дня

Понтифік також відніс до хвороб "надмірне планування", "духовний Альцгеймер", "хвороба суперництва і марнославства" і "погану координацію", коли члени курії втрачають координацію між собою, "курія стає" оркестром, який тільки виробляє шум.

Крім того, Франциск назвав серед духовних хвороб "екзистенціальну шизофренію", яка характерна для тих, хто живе подвійним життям, а також хвороба "чуток і пліток", які перетворюють людину в "сіяча розбрату".

Десята хвороба, за словами Глави Римо-католицької церкви, "обожнювання лідерів" і залицяння перед начальством. Серед ще п'яти недуг курії Франциск назвав байдужість по відношенню до інших, "хвороба похмурого обличчя", хвороба накопичення товарів, хвороба "закритих кіл" та ексгібіціонізм.