е

Представник Ватикану архієпископ Домінік Мамберті, що виконує обов’язки Секретаря, відповідального за стосунки з державами, брав участь у засіданні Ради міністрів ОБСЄ.

У своєму виступі він підкреслив, що Апостольська Столиця дуже уважно і з глибокою стурбованістю стежить за тривожним розвитком подій в Україні. Він підтвердив, що католицька Церква та Папа Франциск є близькими до тих, хто страждає і піддані порушенням їхніх людських прав та основних свобод, зокрема, права на життя в гідності та без страху, передає Католицький Оглядач з посиланням на Радіо Ватикану.

Представнк Апостольської Столиці згадав про людські жертви, фізичні терпіння, порушення фундаментальних людських прав і  величезні матеріальні втрати, яких зазнало дуже багато громадян України та запевнив про молитви та солідарну підтримку всім жертвам та всім тим, які зазнають серйозних порушень їхнього права жити в мирі.

Відео дня

Архієпископ Мамберті звернув увагу на те, що засоби, якими володіє ОБСЄ, і які призначені на послаблення конфлікту та відновлення клімату довіри й безпеки між державами, виявились неефективними внаслідок недостатньої політичної  волі для їхньго виконання. Найкращою розв’язкою нинішньої ситуації є шлях діалогу й переговорів задля добра не тільки безпосередньо втягнених у конфлікт, але й всього міжнародного співтовариства. Не повинно б бути жодної нерішучості та відсутньості доброї волі для використання всіх можливих засобів для досягнення мирного вирішення.

Згадуючи сторіччя від  початку Першої світової війни та 75-річчя – від Другої, представник Апостольської Столиці підкреслив моральний імператив, щоб усіма можливими засобами уникнути жахів та поділів минулого, які надто часто були розпалені абсурдною пропагандою та прагненням здійснити власні інтереси.