е

Український католицький університет, Інститут Климента Папи та Інститут екуменічних студій цими днями проводять в Римі серію наукових конференцій з нагоди 50-ліття Другого Ватиканського Собору.

Заходи розпочались Архієрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італіїта Іспанії. З ним співслужили о. Богдан Прах, Ректор УКУ, о. Іван Дацько, Директор Інституту Климента Папи, о. Луїс Касьян, Ректор Українського Інституту Святої Покрови, та священики-студентицього українського навчального закладу в Римі.

Після богослужіння відбулась наукова конференція та дискусія про екуменічний аспект Другого Ватиканського Собору. Модератором конференції був о. Богдан Прах, доповідачами – о. Іван Дацько та о. Юрій Саквук, професор УКУ. У своїй доповіді о. Іван Дацько зазначив, що заснування Українського католицького університету в Римі є також “плодом Другого Ватиканського Собору для життя української Церкви”. Доповідач також наголосив, що міжконфесійні та міжрелігійні відносини розпочались саме із понтифікатом Папи Івана XXIII, а відтак відновився інтерес до ідентичності Східних Церков. Він також наголосив, що дискусії навколо УГКЦ в ключі проблеми уніатизму є зайвою, оскільки “наша Церква є Східною Церквою, яка має свою східну ідентичність у єдності з Єпископом Рима”.

Відео дня

Друга серія наукових конференцій відбудеться 9 грудня в Папському Грегоріанському університеті на тему «Спадщина Другого Ватиканського Собору в дусі “Lumen Gentium, Unitatis Redintegratio, ed Orientalium Ecclesiarum”». Ця ініціатива є результатом багаторічної співпраці між Українським католицьким та Папським Григоріанським університетами.

Конференцію відкриють ректори о. д-р Франсуа-Хавр’єр Думорт’є та о. д-р Богдан Прах.

Доповідачами конференції будуть Архієпископ Циріл Васіль, секретар Папської конгрегації Східних Церков, проф. Мілан Жуст, о. Джермано Марані,о. Юрій Саквукта о. Іван Дацько.

Прес-служба Товариства “Свята Софія”