false

В Одесу зі Святої Гори Афон 2 лютого доставлять лобову частину голови великомученика Пантелеімона цілителя.

Урочиста зустріч ковчега відбудеться у Спасо-Преображенському кафедральному соборі, повідомляє "Православний спадок України на Святій Горі Афон" з посиланням на прес-службу Одеської єпархії УПЦ.

Велику святиню Православного світу супроводжуватимуть ченці афонського монастиря святого Павла, де вона зберігається понад п'ять століть.

Мощі святого цілителя знаходитимуться в Одесі до 6 лютого.

Кожен день перед ковчегом з мощами великомученика і цілителя Пантелеімона відбуватимуться молебні та акафісти.

Святий Пантелеімон шанується у Православній Церкві як цілитель і вважається покровителем лікарів. У святого просять молитов про зцілення душі і тіла.

Ім'я великомученика Пантелеімона закликається під час звершення таїнства Соборування, освячення води і в молитві за немічних.

Великомученик і цілитель Пантелеімон - один з найбільш шанованих святих Православної Церкви. Великомученик Пантелеімон народився в сім'ї відомого грека в Нікомидії (на північно-заході Малої Азії) в IV столітті н. е. Одного разу юнак побачив на вулиці мертву дитину, яку вкусили єхидна, яка сиділа поруч. Він став молитися Господу Іісусу Христу про воскресіння померлого і умертвіння отруйної тварі. Юнак твердо вирішив, що в разі виконання просимого, він стане послідовником Христа і прийме Хрещення. Дитина одразу ожила, а єхидна розлетілася на шматки.

Незабаром слава про здібності хлопця дійшла до столиці імперії - Риму. Коли батько побачив, як син, помолившись, зцілив сліпого, він разом зі зціленим прийняв Хрещення.

Святий Пантелеімон лікував усіх, але більше благоволив – бідним і ув'язненим у в'язницях. При цьому він завжди говорив про Іісуса Христа, за що його ненавиділи лікарі-язичники. Вони і донесли імператору Максиміану і Пантелеймона піддали мукам. Але тортури не позбавили його життя.

Тоді святий Великомученик був обезголовлений, а тіло кинуто в багаття, але не згоріло в ньому, і було таємно поховано християнами. З рани його текли кров і молоко, а маслина, до якої він був прив'язаний, вкрилася плодами.

Святі мощі великомученика Пантелеімона часточками розійшлися по всьому християнському світу.