Спас Нерукотворный. Фреска монастыря Ставроникита на Святой Горе Афон. XVI век.  / athos-ukraine.com

Свято третього Спаса, яке Православна Церква відзначає 29 серпня, в народі називають Спас на полотні, Полотняний або Хлібний, а ще - Горіховий.

Як повідомляє "Православний спадок України на Святій Горі Афон", це свято встановлено на честь перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Господа Іісуса Христа.

За переданням, в часи земного життя Христа, в сирійському місті Едеса правив Авгар. Все його тіло вразила проказа. Правитель ніколи не бачив Спасителя, але почувши про Його вчення і зцілення, увірував в Нього як в Сина Божого. Він послав до Іісуса в Палестину одного зі своїх живописців, щоб він написав образ Христа і передав Господу прохання про зцілення. Однак художник не зміг написати образ, бо Іісус був оточений натовпом людей, і підступитися до Нього було неможливо.

Відео дня

Тоді Спаситель покликав до себе живописця і звелів принести воду і полотно. Христос умив обличчя, обтер його полотном і на тканині чудесним чином закарбувався образ Спасителя. Цей образ Господь передав правителю. Також Він передав Авгару лист, в якому було сказано: «Блаженний ти, що повірив у Мене, не бачивши Мене. Після вознесіння Мого прийде до тебе Мій учень і абсолютно зцілить тебе від недуги».

Так все і сталося: Авгар зцілився, а Нерукотворний образ Христа на довгі роки залишився в Едесі. У 944 році імператор Костянтин Багрянородний з почестями переніс його в столицю православ'я – Константинополь.

Наші предки дуже шанували Третій Спас, за традицією несли в цей день в храми перший врожай дозрілих горіхів. Насправді ж до горіхів Третій Спас не має відношення. Це свято віри і спасіння. Нерукотворий образ Іісуса Христа для Православної Церкви - важливе свідчення істинності іконошанування, заповіданого самим Христом. Із зображення Христа написані ікони "Спас на полотні", "Спас Нерукотворний".